İdare Merkezlerimiz

Derneğimizin ilk kuruluşu sırasında, hizmet merkezi olarak hangi binanın kullanıldığı hakkında fazla bir bilgimiz bulunmamaktadır. Ancak ikinci kez kurulduğu 1944 yılından bu güne kadar, beş ayrı binada hizmetlerine devam ettiğini bilmekteyiz. Bu binalardan dört tanesi derneğimizce kiralanmış olup, sadece bir tanesi kendi mülkü idi. Şimdi isterseniz bunları tek, tek ele alalım.

LETAFET APARTMANI – VEZNECİLER

O zamanki yöneticilerimiz, üniversite muhiti olmasını da dikkate alarak, 1944 te Vezneciler ’deki Letafet Apartmanında bir oda kiralamışlar. Yüksek tavanlı büyükçe bir odadan ibaret olan, bu ilk dernek merkezinin aylık kirası 50.-T.L. idi. 1950 yılında bizim Edirne de oturduğumuz, iki katlı ve üç odalı evin kirasının 25.-T.L. olduğunu göz önünde bulundurursanız, dernek kirasının hayli pahalı olduğu anlaşılır.  28 Mayıs 1945 Pazar günü toplanan yönetim kurulu, Cemiyet odasına bir masa yaptırılmasına karar veriyor. Bu da gösteriyor ki o tarihte cemiyetimizin bir masası bile yok. 13 Temmuz 1945 Cuma günü yapılan toplantıda ise alınan bir kararla “Yaptırılmasına karar verilen masayı Ahmet Tezel hediye ettiği için kendisine sözle teşekkür etmek üzere Başkan Vekili Orhan DİNÇER görevlendirilmiştir.

O günlerde görev yapan büyüklerimizin, çok zor koşullar altında olmalarına karşın, ne kadar büyük bir özveri ile camiamızı bir araya toplamaya gayret gösterdiklerini bu gün daha iyi anlıyoruz. Derneğimiz, yaklaşık 11 yıl kullanılan bu mekândan 10 Mart 1955 tarihinde ayrılarak, Çarşı kapı da yeni kiralanan binaya taşınmıştır.

 

YENİÇERİLER CADDESİ NO:10/2 – ÇARŞIKAPI

Çarşı kapı’daki bu yeni merkez, bir apartman dairesidir. Odalar’a 5 ranza konularak bu bölüm 10 kişi için pansiyon olarak kullanılıyor. Salon ise yönetim merkezi ve lokal olarak hizmet vermektedir, akşamları ise bu salon ders çalışanlara bırakılmaktadır. Yaklaşık dört yıl kullanılan bu binadan da memnun olunmadığı için yeni bir mekan aranır ve sonuçta 28 Ocak 1959 Çarşamba günü Şehzadebaşın da bulunan yeni yere taşınılır.

 

ÇAKIRSARAY İŞHANI – ŞAHZADEBAŞI

Derneğimizin bu kez taşındığı Şehzadebaşın’ daki bu yeni yerimiz , yine sadece bir odadır. Bu mekan hem genel merkez, hem de İstanbul şubesi tarafından kullanılmaktadır. Belki biraz daha büyük bir bina niye kiralamamışlar diye düşünebilirsiniz. Birincisi o zamanki insanlar daha tutumlu. İkincisi ise bir bina satın almaya karar vermişler, birazda onun için para biriktirme amacıyla fedakârlık yapıyorlar. Yoksa onlarda geniş bir yer kiralamayı bilirlerdi. Sonuç ta aranan bina bulunuyor ve Koska ’daki bu bina 15 Kasım 1960 Salı günü satın alınıyor.

 

BÖREKÇİ ALİ SOKAK NO:10 – KOSKA

15 Kasım 1960 Salı günü satın alınan bu bina ile derneğimiz 26 yıl süren kiracılıktan kurtulmuş olmaktadır. Daha Önce kulüp lokali olarak kullanılan bu bina, içindeki demirbaşları ile satın alındığı için, hemen kullanıma sunuluyor. Üç katlı olan binanın alt katında genişçe bir dükkânı da bulunmaktadır. Bu dükka’nın kiraya verilmesiyle, derneğin gelir elde etmeye başladığını da görmekteyiz. Zamanla üst katta arkaya bakan büyük balkon, üstü kapatılarak salona ilave edilmiştir. Üst kat buraya konulan ranzalarla 20 kişilik bir yatakhane haline getirilmiştir ve uzun yıllar üniversite öğrencisi olan arkadaşlara hizmet vermiştir. Orta Kat ise, yönetim kurulu odası, lokal ve çalışma salonu bulunmakta idi.

O gün, 116.500.-T.L. fiyatla satın alınan bu binanın bedelinin tamamının ödenmesi hayli sıkıntılı olmuştur. O yıllarda ülkemizdeki bankalar, tasarrufu özendirmek amacıyla, müşterileri arasında çekilişler düzenleyerek, apartman daireleri hediye etmektedir. Derneğimizin paraları, aynı zamanda genel merkez yönetim kurulu muhasip üyesi olan,1942 mezunu, Hasan AŞKIN ağabeyimizin müdürlüğünü yaptığı Türkiye Kredi Bankası Çemberlitaş Şubesinde bulunmaktadır. Çok güzel bir tesadüf(?) sonucu olarak, derneğimize bu bankanın çekilişi sırasında (2) tane apartman dairesi çıkmıştır. Erenköy Ethem Efendi caddesinde bulunan bu iki daireyi, dernek genel merkez yönetim kurulu 90.000.- T.L. karşılığında, yine aynı Bankaya satıyor. Ayrıca, Türkiye Kredi Bankası’nın yan kuruluşu olan FİNANMAN LİMİTED ŞİRKETİNDEN de 20.000.-T.L. kredi alıyorlar. Geri kalan miktar içinde bir kampanya yapılarak toplanıyor ve bina satın alınıyor.

Binanın satın alınmasıyla birlikte şube ile merkez birleştiriliyor ve yeniden tek yönetime dönülüyor. Bu tarihten 1980 yılına kadar yirmi yıl boyunca derneğimizi hepsi üniversite öğrencisi olan genç kişiler yönetmiştir. Bu fedakâr ve genç arkadaşlarımız 20.000.-TL tutarındaki bu borcu ödeyinceye kadar çok büyük sıkıntılar çektiler. Finansman Limited Şirketinin borcunu kapata bilmek için, binayı Edirne Ticaret Borsasına 21.Ocak 1966 tarihinde ipotek ederek, Borsadan 12.500.TL. Borç alınmıştır. Bazen düzenledikleri balolardan, konserlerden, Tiyatro temsillerinden elde ettikleri, küçük paraları biriktirerek, borçları ödemeye çalıştılar. Bazen de kampanya düzenleyerek, mezunlarımızdan yardım istediler. Kampanyalarda en büyük bağış ve destek, hayırsever insan,1940 mezunlarımızdan Mustafa ÖZTÜRK ağabeyimizden gelirdi. Vakfımızın da kurucularından olan sevgili ağabeyimizi rahmet ve şükranla anmaktayız.

Derneğimizin yönetimlerinde özellikle 1960 – 1972 yılları arasıda görev yapan arkadaşlarımız bu bina konusunda çok özverili çalışmışlardır. Hepsine teşekkür borçluyuz. Ayrıca bu arkadaşlarımıza yol gösteren ve destek veren çok sevgili ağabeyimiz Avukat Samuel BİZBAHAR’ı da şükranla anıyoruz.2004 yılındaki vefatına kadar derneğimizle olan ilişkisini devam ettirmişti. Bu bina, diğer bölümlerde detaylı olarak anlattığım gibi genel kurul kararı ile Edirne Lisesi Eğitim Vakfına, sembolik bir fiyat ile satılmış ve 3 Kasım 1992 tarihinde tapu da yapılan işlem sonucunda vakfın mülkiyetine geçmiştir.

1960 ile 1980 yılları arasında, yüksek öğrenimlerini İstanbul da yapan Edirne Lisesi mezunlarının anılarında Koska’nın ayrı bir yeri vardır. Çünkü bu dernek binası yirmi yıl boyunca 24 saat onlara hizmet vermiştir. Bu bina, çevredeki dükkanları, esnafı ve diğer yaşayanlarıyla bir bütündü. Bu derneğin mensubu olan genç insanlarda çevrenin sevgisini kazanmış ve onlarla dostluklar kurmuşlardı. Eğer bu sıcak insanlardan, hatırladıklarımın isimlerini burada belirtmezsem, sanki bir şeyler eksik kalacakmış gibi bir duyguya kapıldım. Unuttuklarım beni affetsinler.

Terzi İbrahim ağabey, sobacı Arap(zenci)Hasan ağabey, kahveci Mustafa ağabey, kahvenin garsonu Boncuk Fevzi, taksici şoförü Faruk, hamal teşkilat Mehmet, Köfteci Recai, nargile kahvesinin sahibi Nevzat Ağabey, manav Ayşe hanım, köfteci Hüsnü ve Rıfat, hamal Pandik Mehmet, berber Faik amca ve Saffet, ayakkabı boyacısı Süleyman, derneğin karşısında bulunan Koca Ragıp Paşa İlkokulunda okuyan torununu almaya gelen ve zil çalıncaya kadar da Mustafa ağabeyin kahvehanesinde oturup bir kahve içen ülkemizin en ünlü tuluat üstadı İSMAİL DÜMBÜLLÜ ve yine o yıllarda çok ünlü olan, Galatasaraylıların, belki de Türkiye’nin ilk amigosu KARINCA EZMEZ ŞEVKİ, meyhaneci Lazar Usta, ve diğerleri. Ancak Koska ‘daki bu bina ile bütünleşen, camiamızın kıdemlisi, iki sevgili ağabeyimiz vardı ki, onların adlarını burada mutlaka belirtmem gerekir diye düşündüm. Birincisi, DOKTOR CAHİT(İnan) ikincisi ise ÖNDER REİS.(Erkan).

Derneğimiz mensupları içinden, bazı arkadaşlarımızın, özellikle yüksek öğrenimlerini 1960 -1980 arasıda İstanbul’da yapanların, burada çok anıları vardır. Bana göre, Derneğimizin Koska’da geçen 20 yıllık serüveni, belki ayrı bir kitap konusu bile olabilir. Bir gün bir arkadaşımız da bunu kaleme alırsa gerçekten çok sevinirim.

 

DÜMEN SOKAK DÜMEN APT. NO:3/4 – GÜMÜŞSUYU

Dernek, binasını vakfa devrederken, yeni binanın bir katının derneğe tahsis edilmesi ön koşulu ile vermişti. Vakıf binanın tamamını kiraya verdiği için,1 Nisan 2004 tarihinde Taksim – Gümüşuyu Dümen sokaktaki bu daireyi kiraladı ve dernekle birlikte kullanmaya başladılar. 165 m2 olan bu dairede yaklaşık 60 kişilik bir konferans ve sergi salonu, başkanlık odası, idari ve mali işler bölümleri, toplantı ve okuma salonu ile kitaplığı bulunmaktadır. Bu yeni merkez 8 Mayıs 2004 Cumartesi günü saat 14.00 te, derneğimiz tarafından düzenlenen ve çok sayıda mensubumuzun hazır bulunduğu bir törenle hizmete girdi. Açılış kurdelesi Derneğimizin kurucularından ve Onursal Başkanımız Sayın Prof. Dr. M. Kemal ÖZTUNÇ, Vakfımızın Başkanı Sayın Mehmet HALAZAOĞLU ile Vakfımızın II. Başkanı, Sayın Burhan TANIŞ tarafından birlikte kesildi. Her türlü büro makine ve malzemeleri ile donatılmış olan bu merkezde, Derneğimiz Genel Merkezi ile Vakfımız beraberce uyum içinde çalışmalarını devam ettirmektedir.

Önemli Duyuru

Sizlerle olan haberleşmemiz de, bültenimizin yanında, genel olarak mektubu kullanmaktayız.